idsdb

Koronarografia – chirurgia naczyniowa

Przyprawy, które nie szkodzą

Dziś wydaje nam się, że przyprawianie potraw to niemal konieczność. Bez soli czy pieprzu zdają się smakować jałowo. Tymczasem to właśnie przyprawy mogą stać się powodem problemów z układem krążenia. Szczególnie niebezpieczna pod tym względem jest sól. Zdrowemu, dorosłemu człowiekowi w zupełności wystarczy sześć gram soli dziennie. Tymczasem przeciętnie zjadamy niemal dwukrotnie więcej. Sowicie solimy gotowane posiłki, a do tego nie zwracamy uwagi na etykiety produktów spożywczych. Tymczasem to właśnie tam powinniśmy szukać informacji na temat ilości soli. Unikanie słonych potraw to zdecydowanie krok we właściwą stronę, jeśli na uwadze mamy kondycję naszego serca. A czym możemy zastąpić tę „białą śmierć”? Dietetycy jako alternatywę wskazują np.

czosnek oraz różnej maści zioła. Z nimi potrawy smakują równie dobrze, a są zdecydowanie zdrowsze. Czosnek nie tylko nie szkodzi naczyniom krwionośnym i sercu, ale działa nawet przeciwzakrzepowo. Oznacza to, że czosnek może skutecznie obniżyć ryzyko wystąpienia zawału serca. Znacznie większą świadomość mamy w zakresie stosowana cukru. Powszechnie wiadomo, że jego nadmiar nie jest zdrowy. W jaki sposób jednak możemy go zastąpić? Odpowiedzią są słodziki, które wbrew pozorom są całkiem zdrowe. Mają zdecydowanie mniej kalorii, a do tego bardziej intensywny smak. W efekcie napój czy posiłek smakuje równie dobrze, a dostarcza mniej szkodliwych węglowodanów. Słodziki są też dobrym wyborem w przypadku osób z problemami diabetologicznymi.

http://www.i-kar.pl/oferta/poradnie/kardiologii/