idsdb

Koronarografia – chirurgia naczyniowa

Co podnosi cholesterol?

Nie da się ukryć, że wiele chorób układu krążenia jest ze sobą powiązanych w mniej lub bardziej pośredni sposób. Podobne mogą okazać się też przyczyny wielu z nich – często związane są z nieprawidłową dietą, siedzącym trybem życia, nadużywaniem alkoholu czy paleniem papierosów. U podstaw wielu z nich leży też wysoki poziom lipidów we krwi. Co tak naprawdę podnosi poziom złego cholesterolu? Ogromne znaczenie dla poziomu cholesterolu we krwi ma spożywanie dużej ilości jedzenia typu fast food. Większość z tego typu przekąsek zawiera znaczne ilości tak zwanych tłuszczy trans, które są niezwykle niebezpieczne dla zdrowia.

Niestety, tego typu jedzenie dla wielu osób stanowi podstawę diety lub rozwiązanie problemu braku czasu na przygotowywanie odpowiednich posiłków. Warto jednak wiedzieć, że dla utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu zaleca się nie tylko ograniczenie, ale nawet całkowite wyeliminowane fast foodów z codziennej diety. W walce z cholesterolem warto też wykluczyć ze swojej diety wieprzowinę. Przyrządzając inne gatunki mięsa, dobrze jest też wycinać z nich cały widoczny tłuszcz oraz usunąć skórkę. W miarę możliwości dobrze jest unikać także smażenia.