idsdb

Koronarografia – chirurgia naczyniowa

Apetyt kobiety ciężarnej

U kobiet ciężarnych można zaobserwować nietypowe preferencje kulinarne. Wiele osób może zadziwiać fakt, iż przyszła mama spożywa jednocześnie kiszone ogórki wraz z lodami. W okresie ciąży kobieta odżywia nie tylko swój organizm, ale także płód. Zwiększona podaż pokarmu jest zatem w pełni zrozumiała, jednak niekiedy jakość tych posiłków może zaskakiwać.

Nie ma jednoznacznej przyczyny tak zróżnicowanych preferencji kulinarnych. Niektórzy tłumaczą, że są one efektem zmian hormonalnych. Przyszła mama powinna zastanowić się jednak nad wcześniejszą dietą. Zdarza się bowiem, że wcześniej była ona zbyt monotonna.

Brakowało w niej niektórych składników odżywczych bądź smaku. Z tego powodu kobiety ciężarne mogą odczuwać ogromny apetyt na produkty, których wcześniej nie spożywały. W okresie ciąży przyrost masy ciała jest normalny i akceptowalny. Warto jednak uważać na nadmiar kilogramów, które po porodzie mogą być prawdziwym utrapieniem.

Często dobrym rozwiązaniem jest wizyta u dietetyka, który ułoży odpowiednio zbilansowany jadłospis. Taka dieta będzie uwzględniała wszystkie składniki odżywcze, które są potrzebne kobiecie ciężarnej i jej dziecku. Dzięki temu można będzie znacząco ograniczyć przyrost masy ciała. Po porodzie zazwyczaj apetyt normuje się, co oznacza, że takie chęci na niespotykane połączenia kulinarne już nie występuje.

Urodzenie dziecka wiąże się jednak ze zmianą przyzwyczajeń żywieniowych, zwłaszcza jeśli kobieta karmi piersią. Trzeba bowiem pamiętać, że matyczne mleko powinno składać się ze składników, które będą nieszkodliwe dla dziecka.